Қатерлі ісік тудыратын тағамдар
Данияның зерттеушілері тамақпен бірге тұтынылатын адам денсаулығына қауіпті заттардың деңгейін өлшеді. Олардың жұмысы тағамдарды дұрыс емес пісіру канцерогендердің балалар мен ересектерге енуіне себеп болатындығын көрсетті. Ұлттық тамақтану институтының мамандарының пікірінше, қауіпті қосылыстардың көзі - бәріне таныс қарапайым тағам. Біріншіден, бұл көмірсуларға бай тағам. Дұрыс емес қуыру немесе қайнату кезінде оларда акриламид пайда болады - бұл қатерлі ісік ауруын тудыруы мүмкін зат. Сол себепті ғалымдар көмірсуларға бай тағамдарды 175 градустан жоғары температурада дайындауға кеңес береді. Жоғары температуралы өңдеу кезінде қауіпті қосылыстың 36% ересек организмге картоптан, 30% кофеден, 13% наннан енеді. Балаларда канцерогеннің мөлшері одан да жоғары: 43% - картоптан, 20% - чипсы мен шоколадтан, 16% - наннан. Сонымен қатар, сарапшылардың пікірінше, күріш наны мен күріш ботқасы балаларға өте қауіпті болуы мүмкін. Бұл жоғары температурада дайындалатындықтан, құрамында органикалық емес мышьяк болуы мүмкін. Осылайша, күріш тағамдарын ұнататын адамдар оларды ұзақ уақыт бойы тұтынып, өздігінен қатерлі ісік ауруының пайда болу қаупін тудырады. Сондай-ақ, күріш, картоп немесе 120 градустан жоғары температурада пісірілген нан сияқты таныс тағамдардың құрамында қорғасын, кадмий, полихлорланған бифенил және диоксин сияқты қауіпті қосылыстар болуы мүмкін дейді Даниялық мамандар. Олардың үнемі тамақтануы рак ауруын тудыруы мүмкін.