Дене қызуын түсіруде дәрілік шөптер тұнбасы, шырындар жақсы көмектеседі. Таңқурай шайы, бал қосылған жөке гүлінің қайнатпасы мұндай дерт кезіндегі шипасы керемет.
Рецепт түрлерін KYN.KZ назарларыңызға ұсынады.
- 100 мл. апельсин шырынына 100 мл. алма шырыны немесе лимон шырынын қосып ішеді.
- 75мю мл. қызанақ шырыны мен 25 гр. қызылша шырынына дәміне қарай лимон шырынын қосып дене қызуы көтерілгенде қабылдайды.
- Мия тамыры, таңқурай жарырағы, қалақайға 2 стақан қайнаған су құяды да бояу отта 5-7 минут қайнатады. 1 сағат тұндырған соң жылы күйінде 1 стақаннан күніне 3 рет ішеді.
- Қарақат жемісіне 1 литр қайнаған су құяды да 2 сағат құяды. Содан соң сүзгіден өткізеді. Жылы күйінде 100-150 гр-нан күніне 3рет ішеді. Бұл ыстықты түсіреді және терлетеді.
- Қара бүлдіргеннің жапырағы немесе тамырынан 1 ас қасық алады. Бір стақан қайнаған су құяды да баяу отта 15-200минут қайнатады. Қайнатпаған 1-2 ас қасықтан астан бұрын күніне 3-4 рет қабылдайды. Мұнымен тамақты шаюға да болады.Жалпы қара бүлдірген жемісінің де мұндай кездегі шипасы ерекше.
- 1 ас қасық құрғақ қалақай жапырағына 1 стақан қайнаған су құяды да бір сағат тұндырады. Бұдан балаға 1ас қасықтан күніне 3-4 рет, ересектерге 1/2 стақаннан күніне 3-4 рет береді.