Денсаулық

Дәрігер кімдерге өрік жеуге болмайтынын айтты

Эндокринолог-дәрігер қандай өріктің түрі пайдалы екенін түсіндірді.

Мамандардың айтуынша, өкінішке орай, өрік көп жағдайда танымал құрғақ жемістердің көлеңкесінде қалып қояды. Алайда оның пайдалы қасиеттері олардан кем түспейді. Өрік дәрумендер мен микроэлементтерге бай, ас қорыту жүйесіне пайдалы әсер етеді, деп хабарлайды KYN.KZ ақпарат агенттігі Аnyqtime сайтына сілтеме жасап.

Айта кетейік, өрікті кейде құрғақ өрікпен шатастырып жатады, бірақ бұл екеуі – екі түрлі құрғақ жеміс.

Құрғақ өрікті (курага) жасау үшін өрікті екіге бөліп, сүйегін алып тастап, күн астында шамамен бір апта кептіреді.

Бренд-шеф Ярослав Ключевскийдің айтуынша, өрік құрғақ өріктен айырмашылығы – дәмі қанық әрі хош иісті болады. Абрикостан жасалатын тағы бір құрғақ жеміс – қайса. Қайса құрғақ өрікке ұқсайды, бірақ ол бүтін кептіріледі және сүйегі болмайды.

Эндокринолог-дәрігер Эльвина Бинатованың айтуынша, өрік табиғи жолмен, ағаштың өзінде күн мен желдің әсерінен кепкендіктен, пайдалы қасиеттерін сақтап қалады.

Өріктің құрамында көптеген тағамдық талшықтар, А, С және Е дәрумендері, каротин, темір, магний, калий, фосфор мен токоферол бар.

Дәрігер бұл құрғақ жемісті күннің бірінші жартысында тұтынуға кеңес береді.

Маманның айтуынша, өрік ас қорытуды жақсартады, көру қабілетін қолдайды, энергия береді, тері жағдайын жақсартады. Алайда РБК Life басылымының мәліметінше, кейбір жағдайларда өрікті тұтынуға болмайды немесе абай болу қажет.

Өрікті абайлап тұтыну қажет болатын жағдайлар:

  • қант диабеті;
  • бета-каротинге сезімталдық;
  • аллергиялық реакциялар;
  • төмен қан қысымы;
  • асқазан-ішек жолдарының кейбір аурулары;
  • өрікке жеке төзімсіздік.

"Өрік – негізгі ауруларды емдейтін дәрі емес, ол емді толықтыратын диеталық терапия түрі екенін ұмытпаңыз," – дейді Эльвина Бинатова.

Бұл материалдар дәрігердің тікелей кеңесін алмастырмайды. Кез келген шешім қабылдамас бұрын міндетті түрде маманмен кеңесіңіз.