Денсаулық

Ғалымдар ми тамырларының жұмысын жақсартатын өнімді атады

Адам миының тамырлары дұрыс жұмыс істесе көптеген аурулардан аулақ болады.

Тұздалмаған қуырып пісірілген жержаңғақтарды тұрақты түрде пайдалану қарт адамдардың миының жұмысын және есте сақтау қабілетін жақсартады. Мұндай қорытындыға Нидерландтағы Маастрихт университетінің медициналық орталығындағы тамақтану және метаболизм трансляциялық зерттеулер институтының зерттеушілері келді, KYN.KZ Газета.Ru-ға сілтеме жасап хабарлайды.



Зерттеуге 60-75 жас аралығындағы 31 сау адам қатысты. 16 апта бойы қатысушылар күн сайын 60 грамм жержаңғақ (шамамен екі порция) жеді. Эксперимент нәтижесінде еріктілердің ми қан айналымы 3,6 пайызға, ал вербальды есте сақтау көрсеткіштері 5,8 пайызға артты. Сонымен қатар, олардың систоликалық қысымы 5 мм рт. ст. және пульс қысымы 4 мм рт. ст. төмендеді.

"Ми қан айналымы — ми тамырларының функциясының маңызды физиологиялық көрсеткіші. Ол когнитивті денсаулықты сақтау үшін қажетті оттегі мен қоректік заттарды жеткізетін қан мөлшерін көрсетеді", — деді зерттеудің авторы және Маастрихт университетінің тамақтану және дене ғылымдары кафедрасының доценті Питер Йорис.

Ғалымдар сондай-ақ, қанмен қамтамасыз ету есте сақтау және ойлау функцияларына жауап беретін миының алдыңғы және уақытша бөліктерінде жақсарғанын анықтады.

Жержаңғақ өсімдік белогына, тамырлардың денсаулығы үшін қажетті аргининге, сондай-ақ антиоксиданттық қасиеттерімен танымал полифенолдарға және қанықпаған майларға бай. Жаңғақтың қабығы қосымша тамақ талшықтары мен табиғи антиоксиданттарды қамтиды.

Зерттеушілер жастық шақпен бірге ми тамырларының функциясының нашарлауы деменция қаупін арттыратындықтан, күнделікті жержаңғақ порциясын жеу сияқты тағамда болған кішкентай өзгерістер жастықтан туындайтын есте сақтау бұзылыстарын алдын алуға көмектесуі мүмкін екенін атап өтті.